Port of Amsterdam is de perfecte hub voor circulaire economie. Alles komt samen in het ecosysteem. Van afval, grondstoffen en havenlogistiek tot aan gevestigde demofabrieken en innovatieve circulaire bedrijven.

Port of Amsterdam gelooft dat de circulaire economie de toekomst voor bedrijven en industrie is. De circulaire economie is dan ook een focuspunt in de strategie van Port of Amsterdam. Ter ondersteuning van innovatieve nieuwe oplossingen worden de infrastructuur en faciliteiten constant uitgebreid.

Het doel van Port of Amsterdam is de belangrijkste circulaire economie hotspot van Europa te worden.

Vanwege de centrale ligging, de verscheidenheid aan bedrijven en de verschillende ladingstromen huist het havengebied van Amsterdam vele bouw gerelateerde bedrijven.

Thema vaart Bouw

Tijdens onze themavaart ‘bouw’ komt u alles te weten over hoe de bouwgerelateerde bedrijven omgaan met de circulaire economie.

Tevens is het mogelijk om een stop in te plannen bij ‘Voorbij Prefab’, een toonaangevende en innovatieve producent van duurzame prefab betonproducten. Met een duidelijke focus op twee markten; woningbouw en industrie.

Voorbij Prefab is van oorsprong een traditioneel bedrijf dat sinds 1935 onder meer heipalen maakte voor de bouw en casco’s voor kantoorpanden. In 2015 ging het roer drastisch om. In de zomer van dat jaar bouwde Voorbij Prefab de fabriek in vier weken tijd om tot één van de modernste van Nederland. De fabriek legt zich toe op het produceren van betonnen elementen en vooral wanden met behulp van robotisering. En dat allemaal circulair.

Foto’s Port of Amsterdam

Voorbij Prefab is met hun robotgedreven productie niet alleen een hightech fabriek, maar heeft ook nog eens de CO2  footprint van betonproductie tot 44% weten te reduceren.

Net als vele andere ondernemers in het Amsterdamse havengebied, werken ze bij Voorbij Prefab ook circulair. Voorbij Prefab werkt o.a. samen met ‘buurman’ PARO. PARO  levert betongranulaat. Zij maken dit van het bouwmateriaal dat ze vanuit de sloop aangeleverd krijgen. Dat bouwmateriaal wordt op het terrein van PARO teruggebracht tot verschillende bouwstoffen. Het betongranulaat dat  PARO aan Voorbij Prefab levert, is een vervanger voor het primaire grind.

Een bezoek aan dit bedrijf geeft een prachtig inzicht in de mogelijkheden van circulaire bouw.