Nice To Meet You

Mijn naam is Jan de Jonge en ik ben 43 jaar.
Sinds 2016 heb ik mijn vaarbewijs en ben al 5 jaar kapitein.

Via Frits ben ik terecht gekomen bij Amsterdam Boat Cruises. Ik ken Frits via onze werkzaamheden bij de veerpont van de GVB, dat is het gemeentelijk vervoersbedrijf van Amsterdam.

Ik ben begonnen met varen bij mijn vader in de haven, die daar veel schepen had. Sinds die tijd ben ik fulltime gaan werken als kapitein.

Het mooiste aan het vak vind ik dat je de ‘grote baas’ bent van het schip. Je bent het opperhoofd en draagt de verantwoordelijkheid voor de bemanning, passagiers en het schip.

“Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Dan komt het altijd goed!”

Een van de leukste elementen van het varen vind ik het schip weer netjes en veilig aan de wal brengen. Hiervoor moet je veel en zorgvuldig manoeuvreren.

Binnen de haven van Amsterdam komt er veel op je af; de enorme schepen die er varen en de vele communicatie die je moet hebben om ergens naar toe te mogen. Dit heeft allemaal te maken met de vrachtschepen waar je rekening mee moet houden.

Nice To Meet You

Mijn Naam is Fritz Noordhuis, ik ben 68 jaar, geboren en getogen op het water.

Inmiddels ben ik 4 jaar werkzaam als kapitein bij Rederij Van Hulst en sinds kort ook voor Amsterdam Boat Cruises.

Vroeger was ik begonnen als matroos en doorgestroomd van stuurman naar uiteindelijk kapitein. Ik heb veel mogen varen voor bijzondere scheep bedrijven zoals: Vrachtschepen door Europa, binnenlandse zee cruiseschip,

Hospitaal cruiseschip voor mensen met een beperking. Het zijn er nog veel meer maar na al die afwisselende ervaringen ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Rederij Van Hulst.

Inmiddels ben ik met pensioen maar hoop ik dat ik nog vele jaren ga genieten en deel mag uitmaken van het team, het is namelijk de beste rederij die er bestaat!

Iedere tocht is weer anders, andere mensen ontmoeten en weer nieuwe plekken mogen ontdekken. Haven rondvaart of een tocht naar de Zaanse schans, party cruises het kan allemaal.

Het meest wat mij aanspreekt vanuit de haven is wat de haven eigenlijk allemaal te bieden heeft en hoeveel ontwikkelingen er zich afspelen.

Nice To Meet You

Hello mijn naam is Bauke Hoekstra ik ben 62 jaar en werk sinds kort bij Amsterdam Boat Cruises. Het is ontzettend leuk om voor dit bedrijf te mogen werken.

Sinds mijn 35e vaar ik al met veel afwisselend werk vanaf het water. Ik was dan 7 maanden in een jaar op het water en 4 maanden werkte ik in een hotel op het land. Matroos, bedienen, met van alles helpen de combinatie is het allerleukst.

Ook heb ik veel met vracht schepen meegevaren dat was wel pittig! Op vrachtschepen maakte ik lange dagen 14 dagen was je aan boord en 14 dagen was je thuis, zo ging het jaren door. Voor mij is het geen probleem, ik heb nooit het idee gehad dat ik moest werken.

Samen met Jan, één van de kapiteins van de River Dream heb ik 1,5 jaar samen gewerkt op de boot richting de Zaanse Schans. Na een aantal jaren zijn we weer bij elkaar terecht gekomen.

“De dag is al voorbij voordat je het door hebt.”


De gasten hebben het naar hun zin en het is ook altijd een feestje.

De Amstel cruise is toch wel de meest prachtigste vaart die je meemaakt. Ik raad die vaart dan ook zeker aan!

Op een boot zoals dit is iedereen blij. Het is een pracht schuit.

Nice To Meet You

Mijn naam is Han van Roozendaal en 68 jaar oud.

Na 10 jaar gewerkt te hebben in de zorg ben ik op mijn 30ste gaan varen als schipper in de zeilende passagiersvaart in Nederland en op de Oostzee.

‘De toekomst van de haven zit in de verduurzaming en juist dat is wat we tijdens de vaart om ons heen zien.’

Tot mijn 40ste gevaren en daarna terecht gekomen in het beroepsonderwijs. Ik heb mij in die periode vooral beziggehouden met examineren. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in het beroepsonderwijs werd ik manager via het Onderwijs Centrum Binnenvaart. Het OCB hield zich vooral bezig met instroom bevorderende maatregelen en het ondersteunen van het binnenvaart onderwijs In die periode zijn de verschillende praktijkexamens ontwikkeld. Vanaf 2014 werd ik naast advieswerk voor verschillende rederijen weer schipper maar nu in de rondvaart en de passagiersvaart.

Vooral het varen met gasten is een van de leuke dingen in mijn werk. De leraar in mij blijft boven komen en met veel plezier vertel ik over het mooie vak van schipper en de prachtige Haven van Amsterdam.