Vanaf het ontstaan van Amsterdam is er al scheepsbouw en -reparatie in Amsterdam aanwezig. De zogenoemde ‘maakindustrie’ is voor de haven van Amsterdam een belangrijke markt. Door de gunstige ligging, ruimte, expertise en infrastructuur is de havenregio de ideale locatie voor offshore activiteiten. Voor Amsterdam is offshore een groeiende markt. In de havenregio bevinden zich veel ervaren partijen en is er voldoende ruimte voor offshore activiteiten op het gebied van wind, olie & gas en reparatie en ontmanteling.  Samen met een gunstige ligging ten opzichte van de Noordzee en verbindingen naar het achterland, maakt dit dat Amsterdam een belangrijke rol speelt in de offshore markt.

Reparatie en ontmanteling

Voor het onderhoud van schepen is Amsterdam de perfecte locatie. In de haven zijn meerdere bedrijven actief voor reparatie en ontmanteling van schepen. Er zijn verschillende werven die beschikken over droogdokken die allen voldoen aan de laatste milieu-eisen. Die variëren in lengte van 135 tot 250 meter. Jaarlijks komen tientallen offshore schepen naar Amsterdam voor reparatie en onderhoud. Dit gebeurt onder andere bij Damen Shiprepair.

Thema vaart ‘Maakindustrie – Scheepsreparatie’

Tijdens onze themavaart ‘Maakindustrie – Scheepsreparatie’ komt u alles te weten over het ontstaan van de Amsterdamse haven en de scheepsbouw welke al sinds het ontstaan van Amsterdam in de haven aanwezig is. Tevens is het mogelijk om een stop in te plannen bij Damen Shiprepair. Damen Shiprepair is de laatste grote scheepsrestauratiewerf aan het IJ van Amsterdam.

De werf van Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord bestaat 100 jaar en is onderdeel van de mondiaal opererende Damen-groep, die ook actief is als bouwer van onder meer sleepboten, marineschepen, passagiersschepen en superjachten. Er vallen elf grote reparatiewerven onder Damen Shipyards Group, waarvan vier zogenoemde XL-werven. De werf in Amsterdam is er daar één van, de andere XL-werven zitten in Rotterdam en Vlissingen.

Bij Damen Shiprepair Amsterdam krijgen wij een exclusief kijkje achter de schermen. Bezichtigen we de droogdokken en wandelen we onder een kolossaal schip door. Tijdens een tour komen we ook meer te horen wat de rol van de scheepsbouw in de geschiedenis van de stad geweest is, en wat het in de toekomst zou kunnen zijn. De tuindorpen in Amsterdam Noord werden bijvoorbeeld voor de arbeiders van de scheepswerf gebouwd. Zo speelde de industrie een belangrijke rol in de groei van de stad.

Amsterdam Boat Cruises