Niet veel mensen weten dat de Amsterdamse haven de grootste haven ter wereld voor de import van cacaobonen is.
Alle faciliteiten zijn in de haven van Amsterdam beschikbaar, van overslag- tot productiefaciliteiten. Grote spelers in de cacao-industrie, zoals Cargill, OLAM en Dutch Cocoa, hebben zich in het Amsterdamse havengebied gevestigd. Bedrijven die cacao verwerken en opslaan zijn Commodity Centre, CWT Commodities, Katoen Natie, Vollers, Steinweg-Handelsveem, HD Cotterell, ACS en DSV.
De haven van Amsterdam heeft uitstekende achterlandverbindingen voor het transport van cacao. Denk aan water, spoor, weg en lucht. Het Amsterdamse havengebied biedt ook uitstekende faciliteiten voor de binnenscheepvaart. Veel cacaoterminals hebben een rechtstreekse aansluiting op de regelmatige binnenvaartshuttles naar andere landen in Europa.
Tijdens onze Cacaovaart komt u alles te weten over de rol die cacao in de geschiedenis van de haven speelde en nog steeds speelt. Een half miljoen tot 600.000 ton cacao wordt jaarlijks opgeslagen in de Amsterdamse haven. In Amsterdam ligt ongeveer een derde van de totale wereldvoorraad aan cacao. De hele wereld winkelt dan ook in Amsterdam voor cacaopoeder, boter en cacaomassa.
Tijdens de vaart is het mogelijk om van boord te gaan bij de duurzaamste chocoladefabriek van de wereld. Chocolatemakers. Tijdens een exclusieve tour door de fabriek laten zij zien hoe èchte chocola gemaakt wordt, van boon tot reep. In de fabriek aan de haven van Amsterdam doen ze alles zelf. Zij zijn het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat elke schakel in de keten zelf in de hand heeft. Hierdoor kunnen ze deze zo duurzaam mogelijk houden. Ieder jaar brengt het zeilschip de Tres Hombres de nieuwe oogst biologische en fairtrade cacao uit de Dominicaanse republiek. Dit schip vaart volledig emissievrij: het heeft geen motor, de hele tocht wordt uitsluitend zeilend op wind gevaren! Per tocht komen gemiddeld 143 zakken Trinitario cacao à 70 kg over, dus 10.000kg.
Chocolatemakers koopt hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen ze voor een goede & eerlijke prijs.